Екстремно вкусно колаче и најдобар другар на колачето со чоколадни парчиња. И двете ни доаѓаат од САД и се меѓу подобрите (читај: единствените) работи што ги измислиле Американците.
Најдобри се со млеко, наутро или попладне или во било кој дел од денот.
½ кафена лажичка сол
½ кафена лажичка прашок за пециво
½ кафена лажичка мелен цимет
¼ кафена лажичка мелено мускатно оревче
225g несолен путер (омекнат на собна температура)
200g гранулиран кафеав шеќер135g бел шеќер
2 јајца
350g овесни снегулки
250g суво грозје
2. Измешајте ги брашното, солта, прашокот за пециво, мускатното оревче и циметот во средно голем сад.
3. Со миксер изматете го путерот додека не стане кремав. Додадете го кафеавиот и белиот шеќер и миксирајте околу 3 минути. Додадете ги јајцата и миксирајте уште 1 минута.
4. Додадете ги сувите компоненти (бр.2) во смесата со путерот без да престанете да мешате со миксерот на најбавна брзина. Мешајте додека не добиете хомогена смеса.
6. Помешајте ги сите состојки. Со голема лажица земајте од смесата и оформуввајте колачина со неправилна форма.
7. Распоредете ги на тава со хартија за печење, раздалечени 5см едни од други и печете 10-15 минути додека не добијат светло кафеава боја.
8. Ладете ги 10 минити во тавата и потоа наредети ги решетка за да се доладат.
9. Конзумирајте со усул :)
После печењето на овие колачина очекувајте гости бидејќи миризбата која ќе се рашири од вашата кујна ќе биде магично привлечна.
Ваш коментар: