Комплицирани се за правење, ама кога ќе се пробаат, сѐ се заборава….
Потребни состојки:
- 10 јајца
- 500 гр шекер
- 250 гр брашно
- ¾ прашок за пециво
- 2 лажици какао
(за крем)
- ½ литар млеко
- 7 лажици брашно (полни)
- 1 маргарин или путер (250 гр)
- 250 гр шекер во прав
- Сок од ½ лимон
(за глазура)
50 гр чоколадо за готвење
мелени ореви или кокос
10 жолчки се матат со 500 гр шекер, се додава 250 гр брашно, прашок за пециво, какао и 10 супени лажици топла вода. На крајот се додава цврсто матен снег од 10 белки. Смесата се дели во 2 плеха, обложени со хартија за печење. (ако немате можност за истовремено печење во 2 плеха, тогаш ставете прво половина од смесата или матете го тестото 2 пати по пола мерка)
На еден круг од тесто ставаме крема, нежно ја поклопуваме со друг круг, внимаваме помеѓу нив да остане крема, потоа со крема ги мачкаме и од страна.
На крај правиме чоколадна глазура, треба да биде малку погуста, да не се разлее …. и ја ставаме на секој колач.
Ваш коментар: