Овој пилешки увијач можеби не изгледа толку елегантно како купечките или кафанските, ама еднакво е вкусен и многу полесно се прави.
За едно лице е сосема доволен еден увијач, значи едно парче пилешки стек. Јас ги купувам маринираните, немам некои предрасуди дека се од Бразил или од не знам каде, па затоа и не ставм многу зачини, за да не биде многу жестоко.
Значи, потребни ви се:
- пилешки стек (1 по особа)
- кашкавал - Едамер или некој што се топи, количина - по желба (дали сакате да се разлива или само малку да му даде шмек)
- кулен - 3-4 парчиња за еден увијач
- сенф
- зејтин
- зачини по желба - лук, чили, бибер, мајчина душица .....
Пилешкиот стек се сече на половина, ама не до крај и се отвара како книга. Се поклопува со кеса или хартија за печење и се чука неколку минути за да стане тенок, да може полесно да се витка.
Готовите увијачи се ставаат сад со 1/2 цм вода на дното и се печат 20-30 мин на 200-220°C. Треба да бидат добро затворени со фолијата, за да не изгорат или да не истече кашкавалот. Потоа се одмотува фолијата и увијачите се враќаат во тавчето, се поливаат со зејтин и по желба со малку бело вино и се допекуваат уште 15-ина минути на 180°C
Се сервираат со пире, со варен ориз, зеленчук или некој сос.
Ваш коментар: