За една добра доза на ова слатко совршенство ни се потребни:
- 650 гр шекер
- 18 супени лажици вода
- 210 гр маргарин
- 250 гр мелени ореви
- 250 гр мелен кекс
- 100 гр чоколадо
за глазура: - 100 гр. чоколадо за готвење
- 20 гр маргарин
- 3 лажици млеко
- 3 лажици зејтин
Шеќерот и водата се ставаат да провријат, тенџерето се трга на страна и се додаваат мелените ореви, мелените бисквити и маргаринот.
Во некој плех или поголема пластична кутија се става прво темниот дел. Плехот или кутијата треба да бидат малку намастени за да не се лепи смесата, а јас повеке сакам да го обложам со пластична фолија за храна, така ми е полесно и да ја извадам бајадерата за сечење. Темниот дел се остава малку да се олади и врз него убаво се распоредува и светлиот дел. Смесата треба да биде компактна и затоа треба да стои малку во фрижидер, да се олади.
Кога ке се олади, се прелива со глазура. Најдобро е да се направи еден ден порано, за да може добро да се стегне.
Се служи исечено на правоаголници - како права бајадера
Ваш коментар: