"Печена" салата од зеленчук




Многу интересна салата, спремена на несекојдневен начин. Според познатите светски кувари, спаѓа во здрави салати што на организмот му даваат енергија.











Состојки:  (за 4 лица)


- 2 мали главици кромид
- 1 модар патлиџан, среден
- 1 црвена пиперка
- 1 зелена пиперка
-  везена пиперка (по желба малку лута, ама малку)
- 1 тиквичка
- 2-3 чешниња лук
- маслиново масло
- сол, бибер
- 2-3 листа свеж спанаќ
- рендан пармезан


Прелив (dressing)
- 2 супени лажици Aceto balsamico
- 2 супени лажици маслинов зејтин
- сол, бибер


Сите состојки се сечат на крупни парчиња и се ставаат во огноотпорен сад. Се поливаат со маслинов зејтин и се мешаат. Се додава сол и бибер и ситно сецкан лук. 
Се печат во загреана рерна, на 200 °C околу 30-ина минути.
По потреба се промешува и се додава маслинов зејтин, не треба да бидат суви. И не треба многу да се пече, за да остане заленчукот малку крцкав. 








Се вадат состојките од рерна, се ставаат на чинија за сервирање и се мешаат со сецканиот спанаќ.
Состојките за преливот добро се мешаат (најубаво во мала тегличка, добро затворена) и се преливаат врз салатата. 
Се посипува со пармезан и се сервира.
Ваш коментар: