Мојот Quiche се прави вака:
- 250 гр брашно
- 120 гр маргарин
- сол
- 80-100 мл вода
- 150 гр павлака или хопла
- 3 јајца
- 50 мл млеко
За филот употребив: тиквичка, модар патлиџан, 2 кобасици (крањски), маринирани печурки
Се меша со рака брашното со сол и со омекнатиот и на парчиња сечен маргарин се додека не стане зрнесто како на сликава.
Постепено му се додава вода додека се добие мазно тесто, малку потврдо од вообичаеното.
Тестото се остава во фрижидер 30 мин. За тоа време се спрема филот.
Модриот патлиџан се сече на тркалца, се посолува и се остава на страна да пушти вода и да му излезе горчината. Тиквичката се сече на долгнавести ленти, се посолува и се остава да пушти вода. Кобасицата се сече на тркалца и се пропржува на кратко. Потоа се пропржуваат и модриот патлиџан и тиквичката. Може да се додаде и патлиџан сечен на кругови и праз и кромид (оригиналниот рецепт е со сланина и кромид)
ВАЖНО: тестото мора да се избоцка со вилушка кога ке се намести во тавата - во спротивно може да испука или да се дигне и да стане нерамно.
Врз тестото се редат спремените зеленчуци и кобасица.
Се сече на парчиња и се јаде топло (нашево не стигна да се олади)
Ваш коментар: